Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Θεσμικό Πλαίσιο

Με την με Αριθμ. 3345/2-6-2022 ΚΥΑ με τίτλο “Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” αποφασίζεται η υλοποίηση της Δράσης “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (πηγή: www.e-forologia.gr).

Δικαιούχοι

Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 250 εργαζόμενους και έσοδα έως 50 εκατ. ευρώ ετησίως θα εξαργυρώσουν κουπόνια αξίας από 700 ευρώ έως και 14.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Δράσεις

  1. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 180 εκατ. ευρώ ως κρατική επιδότηση με τη μορφή κουπονιών. Τα ποσά της ενίσχυσης θα αντιστοιχούν στο 70% των επιλέξιμων δαπανών για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.  Το ύψος των voucher διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης. Στις πολύ μικρές θα δοθούν κουπόνια αξίας 700 ευρώ και 1.400 ευρώ για μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Επιχείρηση έως 5 εργαζόμενους δικαιούται κουπόνι αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, επιχείρηση με 5 έως 10 εργαζόμενους, το ποσό του κουπονιού αυξάνεται στα 1.400 ευρώ για δαπάνες 2.000 ευρώ.

Στη δεύτερη ταχύτητα των μεγαλύτερων ΜμΕ, το κουπόνι αυξάνεται σε 2.800 ευρώ για όσες επιχειρήσεις έχουν 10 έως 18 εργαζόμενους και επιλέξιμη δαπάνη 4.000 ευρώ και φτάνει κλιμακωτά ως και τις 14.000 ευρώ για εκείνες που απασχολούν από 50 ως 250 εργαζόμενουςΣτο ενδιάμεσο φάσμα αναλογούν κουπόνια ύψους 4.200 ευρώ, 7.000 ευρώ, 8.400 ευρώ και 10.500 ευρώ. Αντίστοιχα, η επένδυση που θα πρέπει να κάνει η ίδια η επιχείρηση ξεκινά από 1.200 ευρώ και κλιμακωτά ανεβαίνει ως και 6.000 ευρώ.

2.  Επιδότηση 1.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud),

3.  Αντικατάσταση μισού εκατομμυρίου ταμειακών μηχανών και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS).

Στόχος

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

Χρονοδιάγραμμα

Στο χρονοδιάγραμμα της δράσης, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων ΜμΕ μέσω της πλατφόρμας θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο. Ως τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κατακύρωση των voucher των 700 και 1.400 ευρώ, ενώ για τα voucherτων 2.800 ευρώ ως 14.000 ευρώ η διαδικασία θα διαρκέσει ως τις 14 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, για την πρώτη ομάδα η χρήση των voucher των 700 και 1.400 ευρώ θα μπορεί να γίνει ως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ τα υψηλότερα ποσά θα μπορούν να εξαργυρωθούν ως τις 31 Μαρτίου 2023.

Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις από τις οποίες καθεμία θα είναι ύψους 90 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για να αποκτήσουν το κουπόνι το οποίο, στη συνέχεια θα εξαργυρώνουν, για να προμηθευτούν ηλεκτρονικές εφαρμογές, λογισμικό ή για να καλύψουν το μεγαλύτερο τμήμα του απαιτούμενου κόστους για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και POS. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό για την ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας ή προϊόντος και να προσκομίσουν απόδειξη πληρωμής που πιστοποιεί την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται και η βελτίωση της κατάταξης της χώρας σε ευρωπαϊκούς δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας, όπως ο DESI.

 

    Ενίσχυση Υφιστάμενων ΜΜΕ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης

    Συνοπτικά για τη Δράση Η δράση «Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων, πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας, Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις

    Κεντρική Μακεδονία: Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση

    ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Η δράση «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για κάθε Περιφέρεια (Περιφερειακές Απολήξεις), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιών, τον

    Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων ΜΜΕ στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης

    Συνοπτικά για τη Δράση Η δράση «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» στοχεύει στην ίδρυση επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας νέων πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας, Τρίπολης της Περιφέρειας

    Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

    Λίγα Λόγια για τη Δράση Η Δράση αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ (πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού), οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Προϋπολογισμός Δράσης 190.000.000€  41.800.000€ για τις Περιφέρειες σε Μετάβαση: Αττική και

    Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

    Λίγα Λόγια για τη Δράση Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και



     
    espa
    psifiaka-ergaleia
    epixeiriseis-programmata-taa